Aanpak en instrumenten
Aan de voorraad wordt een beperkt aantal koopwoningen onttrokken (7), om daarmee ruimte voor 32 parkeerplaatsen te maken. Deze worden op basis van vrijwilligheid aangekocht door de gemeente. Alle huurwoningen in de buurt worden verbeterd. Eigenaren van koopwoningen kunnen gebruik maken van een lening van maximaal 15.000 euro tegen 1 procent rente. Hiermee kunnen zij hun eigen woning opknappen. In opdracht van de gemeente wordt de groenstructuur van de buurt verbeterd, zodat deze een minder ‘stenige’ indruk maakt.
Resultaten en leerpunten
Het experiment is uitgevoerd. Eind 2014 vond de feestelijke oplevering van de vernieuwde Bomenbuurt plaats. Een van de lessen die geleerd is: het voortraject neemt veel tijd in beslag. Het is lastig om de financiële middelen voor elkaar te krijgen en alle werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. Het traject met de bewoners was intensief.
Hun financiële speelruimte is vaak beperkt, er spelen sociale problemen (echtscheiding, ziekte) en sommige bewoners zouden het liefst van een koopwoning naar een huurwoning verhuizen om de last van het woningbezit (en toekomstige waardedaling) niet meer op de schouders te hebben. Er is wel een positieve betrokkenheid bij de buurt en bewoners communiceren onderling veel. Voor de overheid kost deze aanpak (te) veel geld; er moet gezocht worden naar middelen buiten de gebruikelijke partijen om de woningmarkt weer op gang te krijgen. Wellicht kunnen overheden, banken en eigenaren een ‘transitiefonds’ oprichten waarin zij allemaal een bedrag storten en dat ‘revolverend’ kan worden ingezet om vernieuwing mee aan te jagen.