Aanpak en instrumenten
De stichting is opgericht om drie jaar lang te experimenteren. Aan het einde wordt een toolbox opgeleverd waar andere partijen in andere gebieden hun voordeel mee kunnen doen. Er zijn vooraf vier verbeterstrategieën geformuleerd:
- verkoop, onderhoud en sloopbemiddeling;
- opknappen, samen met de eigenaar en een klusteam;
- opkopen en slopen (na sloop is het de bedoeling dat de bouwbestemming van de grond af gaat);
- woningruil.
Door de samenwerkende partijen is een fonds gevormd. Alle samenwerkende partijen hebben 150.000 euro in dit fonds gestort, tot een totaal van 750.000 euro. De provincie heeft dit bedrag verdubbeld.
Resultaten en leerpunten
De samenwerking tussen bedrijfsleven, woningcorporaties, gemeenten, banken en provincie is uniek in Nederland. De organisatie in de vorm van een stichting waar genoemde partijen in zijn vertegenwoordigd is een belangrijk succesfactor om tot snelle en daadkrachtige projectuitvoering te komen.
In het project is contact met 52 eigenaren, waarvan 87 procent wil meedoen en het probleem erkent dat het eigen pand een negatieve invloed heeft op de omgeving. Van de 52 eigenaren hebben er 9 aangegeven geen interesse te hebben. Bij de overige eigenaren wordt onderhoud- en verkoopbemiddeling het meest toegepast (22 keer), waarbij 7 keer gebruik is gemaakt van de inzet van een klusteam. In totaal zijn er 9 panden die gesloopt gaan worden, is er 1 woningruil gerealiseerd en zijn er 2 eigenaren die zelf hun woning gaan slopen.
Na drie jaar is er nog budget over waardoor het project met een jaar wordt verlengd, zodat ook alle contacten met eigenaren kunnen worden afgerond.
Conclusie van het experiment is dat een deel van de eigenaar/bewoners er zelf niet uitkomt om het onderhoud goed te organiseren, met verloedering en negatieve invloed op de omgeving tot gevolg. Een steuntje in de rug is noodzakelijk. Eigenaren erkennen over het algemeen het probleem. In veel gevallen is sprake van een sociale en financiële problematiek.
Uit de kosten- batenanalyse blijkt dat bij verkoop- en onderhoudsbemiddeling de waardestijging van het pand en de directe omgeving hoger is dan de investering door de eigenaar en de Stichting WOG. Bij sloop en woningruil gaat dit niet op: de kosten die Stichting WOG en eigenaar hier maken zijn hoger dan de waardestijging van de omgeving.